Followers

Friday, May 23, 2008

Cuti-cuti Malaysia di rumah


APA yang korang buat masa cuti sekolah ha? Melepak? Main free online game? Belek Handphone Nokia korang? Tidur? Tengok movie Iron Man atau Indiana Jones yang baru tu ke? Baca Marvel Comic (iron man lagi)? Ataupun hanya buat tawaf berkali-kali dalam rumah? Lepak dengan member? Apa aktiviti korang sepanjang cuti ni? Ada plan tak?

Untunglah kalau ada ibu bapa yang nak bawa korang pergi Cuti-cuti Malaysia. Memang terdapat banyak tempat menarik di negara kita termasuk tempat untuk Jalan-jalan Cari Makan. Terisi juga masa cuti kita! Jangan korang bercuti kat Pulau Batu Putih dah la heheheh

Bagus juga kalau dapat menyertai program seperti kem motivasi alihan pelajar ke ataupun apa saja aktiviti yang dapat mengisi masa lapang dan meningkatkan pembangunan diri.

Macam mana pula kalau tiada program yang dirancangkan oleh mak bapak kita? Kalau macam tu, kita kenalah jadi survivor untuk berdikari merancang aktiviti dalam dan luar rumah di sepanjang waktu cuti. Jangan sampai korang boring duduk dalam rumah dan masa tu juga akan timbullah idea-idea jahat yang boleh mensia-siakan masa cuti.

Sebenarnya dalam rumah ada banyak aktiviti yang boleh dibuat. Sebagai contoh, ini adalah masa yang sesuai untuk kita merapatkan hubungan dengan ahli keluarga. Bagi yang perempuan, mungkin ini masanya untuk korang masuk kursus memasak, menjahit atau sebagainya di rumah. Bagi lelaki pula, korang tolong la bersihkan apa-apa yang patut.

Tips yang baik bagi mengelakkan rasa bosan yang terlampau pada waktu cuti ialah dengan membuat perancangan awal pada waktu malam sebelum tidur. Plan mesti ada mengenai apa yang nak kita buat pada keesokkan harinya. Biasanya kalau kita tak rancang, keesokkan harinya akan menjadi hari yang sangat membosankan. Cuba la ye…

No comments: