Followers

Tuesday, May 20, 2008

Power tindakan last minute... kekalkan

ORANG yang betul-betul belajar tu bukan jenis ikut musim. Biasanya kita hanya study masa nak dekat exam je. Masa tu, kitalah orang paling rajin yang tak kenal erti lapar, penat lelah, mengantuk dan sebagainya. Masa tu juga la kita jadi orang paling bijak dan cerdas.

Tapi kesungguhan tu hanya sementara. Suasana pembelajaran yang hangat terhenti lepas exam, semua orang berhenti belajar dan terus rilek. Kita lupa bahawa menuntut ilmu itu kena berfungsi di sepanjang hidup, bukan pada waktu tertentu je.

Body yang diberi latihan boleh jadi ideal sama ada dari aspek kekuatan, kecantikan bentuk, ketangkasan, kecekapan dan sebagainya. Tapi kena la training lebih sikit dan berterusan.

Macam tu gak dengan otak dan semangat kita. Cuba kita ingat balik, masa musim exam otak kita berada di tahap yang power. Punya la power sampai kita boleh faham dan ingat sekelip mata sampai kita mampu study ‘last minute’.

Hakikatnya, semakin otak diberi bebanan yang tinggi, makin meningkat la aktiviti sel-selnya dan saiz urat-uratnya sampai ia mampu menyalurkan lebih power ke dalam otak.

Jadi, apasal pulak kita nak sia-siakan power tu? Padahal, pada setiap kali kita pening pasal study dan masalah, maka kesakitan tu buat kita jadi lebih power. Kalau macam tu, elok kita kekalkan ke’power’an tersebut.

Kalau nak kekalkan, terus la study walaupun exam dah tamat. Ada banyak pengetahuan dan pelajaran sampingan yang perlu kita ketahui dan kuasai. Banyakkan terlibat dengan aktiviti minda dan membaca.

Sebenarnya, orang yang rugi ialah yang ekstrim serta ikut musim dalam setiap usaha tapi tak berterusan. Cuba perhatikan sikap orang yang berjaya. Belajar tak ikut musim. Idup dia dipenuhi dengan macam-macam projek tambah pengetahuan dan berfikir. Bersungguh-sungguh dan berusaha setiap masa. Tiada pasang surutnya.

Imam as-Syafi’e pernah berpesan yang maksudnya: “Orang berilmu bertanya mengenai apa yang diketahui dan belum diketahuinya. Maka dengan cara ini dia dapat memperkemaskan ilmu yang telah ada dan menimba ilmu yang belum diketahui. Orang jahil pula sentiasa menyisih diri daripada menerima pelajaran dan berhenti daripada belajar.”

Apa korang buat masa cuti haaaaa??!!!

No comments: