Followers

Saturday, June 14, 2008

Charismatic Leadership

KELIHATAN menarik dan anggun adalah aspek yang diperlukan untuk mendapatkan serta mengumpulkan pengikut”

“PERCAYA pada diri adalah keperluan asas bagi seorang pemimpin”

“ORANG ramai biasanya akan mengikut seseorang yang mereka kagumi secara peribadi”

KEBANYAKAN ahli politik menggunakan gaya berkarisma dalam kepemimpinannya. Biasanya mereka cuba menggunakan karismanya untuk mendapatkan sokongan daripada seramai pengikut yang boleh.

Kalau kita cuba nak meningkatkan karisma, gaya pengucapan para pemimpin politik dan cara mereka berinteraksi adalah salah satu sumber pembelajaran yang baik.

Para pemimpin dalam bidang agama seperti pak imam dan ustaz-ustaz juga ada menggunakan karisma dalam kepemimpinan mereka.

Karisma boleh kita katakan sebagai kualiti bagi personaliti diri seseorang yang menjadikan dia kelihatan berbeza ataupun unik di kalangan orang lain. Senang cerita, karisma tu satu imej diri yang “lain daripada yang lain” ataupun “istimewa” dengan personaliti diri kita yang hebat, luar biasa dan sekurang-kurangnya memiliki kuasa tertentu.

Karisma ni bukan benda ajaib yang berkaitan dengan ilmu-ilmu ghaib. Ia dah pun dikaji sebagai satu set tingkah laku ataupun sifat. Mereka ungkapkan karisma ini juga sebagai magnetisme peribadi (lebih kurang macam daya tarikan peribadi la).

Secara rambangnya, karisma boleh diciptakan sebagaimana yang kita selalu tengok dalam TV. Macam cerita-cerita mengenai hero yang berlawan dengan ditambah “sound effect” tertentu. Ataupun bila dia pukul orang, ada bunyi “bish, bish, bish!” lalu orang jahat pun terpelanting jauh. Biasanya hero ada gaya tersendiri dan pakaian yang “stylo”.

Itu cara “movie” nak bangkitkan karisma pelakon utama. Kita tengok pun kagum kan? Apa pula cara kita? Mungkin berpakaian kemas. Mempunyai gaya yang waras. “kontrol hensem?” ikut cara masing-masinglah, mana satu yang sesuai jadi keistimewaan diri sebagai pemimpin.

Ada seorang profesor yang mengkaji bidang ini mengatakan bahawa orang yang berkarisma mempunyai tiga sebab utama iaitu:

  • Mereka merasakan bahawa emosi mereka agak kuat.
  • Mereka lebih menampilkan diri kepada orang lain.
  • Mereka juga tidak terkesan dengan pengaruh orang lain yang juga berkarisma.

Profesor ni pun ada ajar juga mengenai tip-tip mudah macam mana nak jadi lebih berkarisma. Nak tak? Ambil jelah! Tip-tipnya adalah seperti berikut:

  • Ingin berkarisma di kalangan orang umum? Ketika sedang bercakap dengan orang, tegakkan dada dan bahu supaya kelihatan tegap bertenaga. Jangan sampai tertonggek sudah la. Elakkan memegang ataupun meletakkan tangan di bahagian muka sendiri. Jangan kejung sangat tetapi lebih bersantai. Kedudukan tangan diletak di sisi seperti biasa. Penampilan dalam kekemasan diri, berpakaian dan imej juga penting. Cuba tiru gaya seseorang yang kita anggap berkarisma.
  • Nak nampak berkarisma kepada seseorang? Tarik perhatian supaya mereka menyedari kehadiran kita dan tunjukkan bahawa kita “enjoy” berada bersama mereka. Mengangguk kalau mereka bercakap. Kalau sama jantina, cuit-cuit la sikit lengannya dan kekalkan hubungan mata (eye contact).
  • Macam mana pula di kalangan sesebuah kelompok? Jangan terlalu mengeluh kalau jadi ketua. Selesakan diri dengan tanggungjawab tu. Selalu la meronda-ronda supaya nampak lebih bersemangat. Ambil berat mengenai setiap bahagian dan setiap ahli dalam kumpulan. Kira macam mesra rakyat la ni.
  • Berkarisma pada idea. Keluarkan idea yang luar biasa dan baru. Buat pembaharuan dan kontraversi. Kalau boleh idea tu mesti disampaikan dengan jelas dan mudah difahami.
  • Karisma pada ucapan dan percakapan? Tekankan aspek kejelasan, kepetahan, bertenaga dan menggerakkan minda orang yang mendengar.

Pokok pangkalnya, karisma boleh kita bina melalui pembentukan personaliti diri yang ideal. Kalau penampilan kita pun comot, macam mana nak timbul aura karisma tu. Jadi pemimpin ni kenalah bina keyakinan orang melalui pandangan pertama mereka kat kita. Perangai biar elok, pakaian biar anggun, diri biar terurus dan kelebihan diri biarlah unggul.

Nak jadi seorang yang berkarisma? Mulakan dengan amalan-amalan kecil dulu sebagaimana tip-tip di atas. Kalau dah mahir, bolehlah pelajari daripada orang-orang yang kita fikir hebat seperti pemimpin-pemimpin terkenal dan sebagainya. Jangan sampai tiru pakaian Spiderman sudah la! Itu semua cerita imaginasi saja ok.

No comments: