Followers

Friday, August 29, 2008

Puasa Zaman Bebudak

SELAMAT BERPUASA. Jadikan bulan yang mulia ni sebagai kesempatan untuk kita bershopping pahala banyak-banyak. Elakkan pembaziran. Objektif puasa kita tak kesampaian kalau kita membazir lebih daripada selain bulan puasa. Jalani bulan Ramdhan ini dengan kesederhanaan. Nafsu kita cuma perlu dikawal, bukan dikekang. Walaupun perlu menahan diri daripada lapar dan dahaga, kita masih bersahur dan berbuka.

Dah dekat-dekat nak puasa ni. Teringat pula aku kenangan berpuasa zaman budak-budak dulu. Apa kata kalau bulan puasa ni kita share pengalaman berpuasa masa lepas? Aku ada beberapa pengalaman lawak yang aku ingat dulu pernah buat...

1. Kumur sambil minum. Aku buat benda ni masa kat sekolah rendah dulu kalau tak tahan haus. Mula-mula aku tanya cikgu kalau kumur batal puasa ke tak? Cikgu kata tak batal. So aku pun pergi toilet, kumur-kumur air paip. Air masuk penuh satu mulut, tapi yang keluar balik cuma separuh je. Separuh lagi tak tau pergi mana. Hehehe

2. Perut kat lantai. Masa tu aku belum sekolah lagi. Terdengar kat radio, ada orang kata kalau nak tahan lapar letak perut kat lantai simen. Sejak hari tu, waktu nak berbuka je sure aku selak perut dan meniarap atas lantai simen. Macam dah lapar sangat la tu.

3. Nangis. Masa umur 6 tahun aku puasa setengah hari je. Suatu hari tu mak aku suruh puasa penuh sebab adik perempuan aku pun nak puasa juga. Malu beb kalau adik boleh puasa. Sekali aku try, tak tahan haus. Petang tu aku nangis pukul 6 petang. Dah nak berbuka pun. Tapi aku minum juga. Adik aku tengok je kan. Malu beb.

Lepas ni kalau aku teringat lagi cerita-cerita baru, kita share ok. Budak yang menangis tak tahan puasa tu ialah di sebelah kanan dalam gambar di atas... hehehe

Monday, August 25, 2008

Celebrate merdeka ataupun sambut Ramadhan?

Hari ulangtahun kemerdekaan menjelang tiba pada 31 Ogos ini.

Ramadhan al-mubarak pula akan menyusul pada 1 September.

Sambutannya hanya berjarak sehari. Selama ini kita 'celebrate' ulangtahun kemerdekaan dengan laungan "Merdeka!" tanpa diketahui ataupun dihayati maksud serta nilainya. Celebrate merdeka sampai larut malam. Bersuka ria tak tentu pasal. Apa kaitannya?

Tahun ini, selepas celebrate merdeka kita sambut bulan puasa pula. Macam mana nak sambut? Sehari sebelumnya kita bersuka ria di tengah malam. Keesokkan harinya kita berterawih pula.

Apa patut kita buat sebenarnya? Abaikan sambutan kemerdekaan? Itu memang tak wajar sebab ia adalah lambang kebebasan negara kita. Abaikan Ramadhan? Na'uzubillah...

Ataupun perlu terdetik dalam hati kita bahawa sambutan kemerdekaan sering disambut dengan nilai yang kosong tanpa penghayatan sebenarnya. Bersyukurkah kita apabila mengimbau detik bersejarah kemerdekaan negara?

Kedua-dua sambutan kemerdekaan dan Ramadhan ini adalah penting buat kita. Tetapi bagaimana cara kita menyambutnya? Ada percanggahan ke? Ataupun cara kita yang bercanggah?

Wednesday, August 13, 2008

Buat Perbandingan: Betapa Kerdilnya Kita

MARI kita bayangkan betapa agungnya ciptaan Allah swt. Pastinya keagungan dan kebesaran Allah itu tidak dapat dibayangkan dan terjangkau oleh pemikiran manusia. Memang benar, membuat perbandingan adalah cara terbaik bagi menjelaskan gambaran minda kita mengenai baik atau buruknya sesuatu perkara dan besar atau kecilnya sesuatu kejadian. Ada golongan mengatakan perbandingan ini sebagai "Crazy Size Comparison". Tetapi bagaimana pula dengan kita?