Followers

Sunday, April 5, 2009

Sorry seems to be the hardest wordWhy is it difficult to say sorry? Actually it’s really simple. Just say it from the bottom of your heart and no charges will be incurred for it.

Hanya dengan lafaz kemaafan yang ikhlas, maka segala kemarahan dan kebencian orang lain boleh lenyap dengan serta merta. Meminta maaf dan memaafkan orang lain melatih jiwa supaya lebih bersih dan tenang.

Meminta maaf memang berat untuk dilafazkan kerana ego sering menjadi penghalang baginya. Tetapi jika kita mampu melafazkannya, maka hati akan merasa lega kerana dapat mengakui kesilapan atau sekurang-kurangnya dapat mendamaikan suasana yang keruh.

Percayalah bahawa dengan lafaz kemaafan itu, dunia akan sentiasa tenang kerana usaha kita yang sering mendamaikan perhubungan dengan orang lain.

Oleh itu, kenapa perlu berat untuk meminta maaf? Jadilah seorang yang boleh meminta maaf dan mudah untuk memaafkan orang lain. Tidak semestinya ia memberi keuntungan kepada diri orang lain. Keuntungannya terletak dalam hati kita sendiri.

from: naz79

No comments: