Followers

Sunday, August 23, 2009

Perkembangan Emosi: Faktor Warisan dan Persekitaran

Alhamdulillah, hasil penulisan psikologi saya bertajuk Perkembangan Emosi: Faktor Warisan dan Persekitaran (Aspek Genetik, Pemakanan dan Pencemaran) dimuat naik ke laman web eprint Universiti Teknologi Malaysia. Artikel itu mungkin sudah agak lama. Bagaimanapun saya sekali lagi berbangga kerana hasil penulisan saya digunakan untuk menjadi bahan rujukan di situ.
Artikel itu ditulis mengenai pembentukan/perkembangan emosi manusia dengan aspek pengaruh genetik/perwarisan, persekitaran, pemakanan dan pencemaran. Jika berminat untuk merujuknya, sila klik di sini.

Kesimpulan bagi kandungan artikel tersebut adalah seperti berikut:

Keadaan serta corak emosi seseorang adalah sentiasa berubah-ubah berdasarkan faktor peringkat perkembangan, penetapan genetik dan persekitaran yang dialami.

Faktor genetik merupakan faktor utama terhadap pembentukan asas emosi seseorang. Ia adalah sebagai pemula dan bertindak sebagai acuan kepada variasi perbezaan di antara individu.

Dalam aspek perkembangan emosi, faktor-faktor persekitaran yang dialami oleh seseorang semakin mula mendominasi seiringan dengan peningkatan tahap umur dan pengalaman.

Genetik sememangnya satu faktor pembentuk yang asas namun ia boleh berubah dengan faktor persekitaran yang lebih kuat.

Corak emosi berubah melalui faktor pemakanan kerana makanan boleh menyebabkan perubahan pada fungsi biologi dan psikologi.

Faktor pencemaran lebih mempengaruhi perubahan emosi manusia pada aspek penghasilan rasa tidak selesa dan perubahan suasana secara mendadak.

Boleh dikatakan bahawa faktor perwarisan dan persekitaran merupakan dua faktor utama yang membentuk corak emosi seseorang. Dari sudut penilaian masa, faktor perwarisan memainkan peranan sebagai pelopor peringkat permulaan. Namun peranan kedua-duanya adalah sama-sama kuat.

No comments: