Followers

Friday, September 4, 2009

Alkohol dalam minyak wangi

Kebanyakan minyak wangi pada hari ini dipromosikan sebagai “tanpa alkohol”. Begitu juga dengan produk-produk lain seperti deodorant, make-up dan sebagainya yang digunakan untuk kegunaan luar badan (bukan untuk diminum).

Saya terfikir, kalau benar sesuatu produk itu mengandungi alkohol, maka apakah masalahnya? Apakah masalah tentang sama ada ia beralkohol ataupun tidak? Jika di klinik, penggunaan alkohol juga meluas untuk proses disteril, sedangkan ada banyak alternatif lain untuk menjalankan proses itu. Pernah juga suatu ketika dahulu masyarakat sibuk memilih sama ada pen/dakwat itu mengandungi alkohol ataupun tidak. Itu saya lagi pelik.

Saya tidak faham mengapa hal ini dipertikaikan. Mungkin masyarakat masih keliru kerana dimanipulasikan oleh iklan-iklan yang mengaitkan produk tanpa alkohol itu dengan status 'suci' dan halal.

Saya akan berkongsi maklumat mengenai hukum penggunaan alkohol secara luaran. Ia dipetik daripada buku yang pernah saya terjemahkan, iaitu Ijtihad Dalam Fiqh Perubatan yang tulis oleh Dr. Muhammad Sulaiman al-Ashqar

Hukum penggunaan alkohol secara luaran bergantung pada jawapan bagi persoalan, adakah hukum alkohol yang digunakan itu sama seperti hukum arak dari setiap sudut, maka penjualan, pembelian, pemilikan, dan penggunaannya diharamkan? Lantas ianya perlu dijauhi pada setiap keadaan? Ataupun ia langsung tidak berkaitan dengan arak sama sekali?

Setahu saya, alkohol yang digunakan untuk melarutkan minyak wangi dan bahan kegunaan luar yang lain adalah alkohol sintetik. Bukan alkohol arak daripada proses penapaian.

Bagaimanapun, mari kita nilai semula berdasarkan persoalan-persoalan berikut:

1. Adakah kandungan alkohol sintetik itu sama dengan yang terdapat pada arak? Ataupun arak itu adalah benda lain, hasil campuran jus buah yang jika diperam akan menghasilkan bahan yang memabukkan?

2. Arak itu jika diminum akan menghasilkan perasaan seronok, berpoya-poya, dan kesenangan di samping melemahkan akal. Adakah alkohol sintetik juga diambil untuk untuk tujuan berseronok sebagaimana yang boleh diperolehi daripada meminum arak?

3. Adakah peminum arak yang sentiasa memerlukannya akan meminta alkohol yang digunakan di dalam minyak wangi, ataupun alkohol yang digunakan di farmasi, kemudian akan meminumnya seperti meminum arak? Ataupun perasaan mereka tidak memerlukannya dan tidak menginginkannya?

4. Adakah alkohol yang terkandung di dalam perahan anggur yang telah diperam (dijadikan arak) itu berbeza dengan jenis-jenis alkohol yang sumbernya daripada benda lain dari sudut kandungan kimianya?

5. Adakah alkohol tiruan yang digunakan itu terdapat pada buah-buahan yang dimakan pada kebiasaannya? Seperti kulit limau, lemon, dan sebagainya? Dan pada susu setelah ianya diperam? Juga pada adunan tepung (yang telah diragikan) setelah ianya diperam dengan cara sebegitu?

6. Adakah mungkin bahawa mabuk itu terjadi hasil daripada benda yang tidak diambil pada kebiasaan para pemabuk, contohnya seperti minyak petrol?

7. Adakah alkohol tiruan itu juga digunakan sebagai minuman? Dan adakah jika seseorang meminumnya akan menyebabkan dia mabuk atau pun tidak?

Berdasarkan pemahaman mengenai sifat alkohol dengan menjawab persoalan-persoalan tersebut, maka bolehlah kita menjawab mengenai hukum penggunaannya.

Jika kita mengatakan ia adalah arak, maka hukumnya seperti arak juga dari setiap sudut. Ia tidak boleh diminum kecuali ketika darurat. Juga tidak dihalalkan untuk menjual, membeli, membawanya, dan tidak juga dihalalkan untuk mengambil keuntungan daripadanya. Tidak dibolehkan juga untuk digunakan dalam minyak wangi dan sebagainya.

Jika kita mengatakan ia adalah bahan lain yang berbeza dengan arak (alkohol sintetik), sekalipun padanya terdapat sebahagian sifat arak – maka ianya haram untuk diminum serta menggunakannya secara dalaman. Manakala penggunaannya secara luaran pula adalah tidak mengapa. Tidak diharamkan menjual, membeli, dan sebagainya kerana perbezaannya dengan arak.

4 comments:

Melihat Kesunyataan said...

Fadzli,
Menarik entri kali ini. Memang saya ada juga terbaca tentangnya dalam beberapa artikel, tapi masih was-was. Baru-baru ini saya ada beli perfium berjenama. Dalam ingredientnya ada tertulis 'Alchol Denat'. Adakah ini dinamakan alkohol jenis sintetik itu?

FadzliAbuBakar said...

halal because alcohol denat is denatured alcohol... to make it inedible as it is used in cosmetics and perfumes so it is not drinkable alcohol therefore it is halal.

http://en.wikipedia.org/wiki/Alcohol_Denat.

Blog Nazlin Hassan said...

the best artikel...

Anonymous said...

artikel menarik..
bru2 ini sy ada membeli 1 set produk muka..dn sy bru perasan produk itu mengandungi alcohol denat..jd ada sah sembahyang sy jika sy menggunakannya?