Followers

Sunday, October 11, 2009

Trauma ataupun fobia?

Saya menyedari terdapat sedikit kekeliruan pada penggunaan istilah dan pemahaman terhadap perkataan trauma dan fobia di kalangan masyarakat. Seseorang pernah berkata, "Saya fobia apabila melihat orang marah kerana saya pernah dipukul dengan teruk." Ataupun, "Saya fobia untuk memandu kereta kerana pernah mengalami kemalangan teruk."

Benarkah maksud dan penggunaan istilah itu? Mari kita lihat maksud sebenarnya... Apakah perbezaan di antara trauma dengan fobia?
Apa itu trauma?

Trauma boleh dianggap sebagai kecederaan mental yang menyebabkan seseorang itu berasa ngeri, terancam dan mengimbas kembali peristiwa buruk yang pernah dialami.

Ia berpunca daripada pengalaman buruk yang pernah di lalui seperti pernah menjadi mangsa keganasan, dimaki hamun, diserang penyakit kronik, kemalangan dan cedera teruk.

Contohnya, Ali pernah ditimpa kemalangan jalanraya yang teruk hingga menyebabkan dia trauma untuk memandu kereta. Maka dia katakan, ”Saya masih trauma untuk memandu kereta.” Bukan fobia untuk memandu kerana fobia itu lain maksudnya.

Ataupun, Zila pernah dipukul dengan teruk sehingga menyebabkan dia trauma kerana sering teringat-ingat semula peristiwa itu. Setiap kali dia mengimbas peristiwa itu, dia berasa sangat takut seperti mengalaminya semula.

Apa itu fobia?

Fobia ialah ketakutan tidak terkawal, tidak rasional dan berlaku secara berterusan dalam kehidupan seseorang. Ketakutan itu mendorong seseorang untuk mengelakkan diri daripada objek, aktiviti ataupun situasi yang menimbulkan rasa takut yang tidak sepatutnya.

Contohnya, tidak semua orang takut dengan air. Tetapi orang yang terlalu takut dengan air dianggap mengalami fobia.

Begitu juga dengan ular, tikus, lipas dan sebagainya. Takut berhadapan dengan ular itu normal kerana naluri untuk menyelamatkan diri daripada bahaya. Tetapi terlalu takut apabila melihat ular pula dianggap fobia.

Ada juga orang yang takut berada di tempat orang ramai sehingga menyebabkan dia hilang kewarasan seketika. Itu dipanggil agoraphobia, iaitu fobia dengan keadaan orang ramai.

Semua orang ada perasaan takut. Tetapi ketakutan yang tidak rasional itu adalah abnormal dan diklasifikasikan sebagai fobia.

3 comments:

Melihat Kesunyataan said...

Fadzli,
Saya percaya ramai orang Padang mengalami trauma selepas kejadian gempa tempohari.
Orang di Bagan Pinang pula mungkin mengalami fobia bila melihat botol air.

FadzliAbuBakar said...

Tuan Haji Shapiai... trauma orang Padang itu sudah pasti. Tapi fobia dengan botol itu agak pelik bunyinya hehehe

Jαnnαhツ said...

gu jun pyo lam BOYS OVER FLOWER tu takut air sebab pernah jatuh lam
air masa kecik and hampir lemas.

sya takut lipas ngan tmpat tinggi.


http://jannahheaven.blogspot.com/2011/09/manusia-dan-fobia_1205.html