Followers

Thursday, November 26, 2009

Hayati Peristiwa Korban

Di kesempatan ini saya mengucapkan selamat hari raya Aidiladha kepada semua pengunjung blog ini. Semoga pengorbanan kita diterima oleh Allah SWT.

Di sebalik kisah pengorbanan nabi Ibrahim dan anaknya, Ismail AS., kita boleh memahami maksud pengorbanan itu dengan lebih luas. Korban bukan hanya pada sembelihan dan berlaku pada aidiladha sahaja, tetapi merangkumi seluruh kehidupan kita untuk berkorban kepada-Nya. Setiap yang dikorbankan 'kerana Allah' adalah sesuatu yang amat bermakna dan tidak akan merugikan.

Marilah kita sama-sama menghayati firman Allah SWT. dalam surah as-Shaffat yang bermaksud, "Setelah Ismail besar sedikit, Ibrahim berkata kepada anaknya: Hai anakku , bahawasanya aku bermimpi agar aku menyembelihmu, apakah pendapatmu? Ismail menjawab: Wahai bapaku, tunaikanlah apa yang diperintahkan, engkau akan dapati -InsyaAllah aku daripada orang-orang yang sabar. Maka Ismail telah menyerah dirinya dan dibaringkan, Kami berseru kepada Ibrahim: Engkau telah laksanakan mimpimu dengan benar dan bahawasanya Kami akan memberi pembalasan kepada orang-orang yang berbuat baik. Sesungguhnya ini adalah suatu percubaan yang nyata dan telah kami tebus Ismail itu dengan seekor kibasy yang besar."

1 comment:

Melihat Kesunyataan said...

Salam Aidiladha dan selamat berkorban.