Followers

Saturday, November 21, 2009

How to simplify your life?

DESIRE DEERA says...
Tajuk buku: How to simplify your life
Penulis: Tiki Kustenmacher dan Lothar J.Steiwert
ISBN: 9780071433860
Tahun terbit: 2004
Penerbit: McGraw-Hill
Buku ini ialah salah satu bacaan yang saya kira sesuai bagi mereka yang kerap dibebani kesukaran dalam menguruskan kehidupan harian, dan menjadikan ia sebagai panduan.

Hasil penulisan Tiki Kustenmacher bersama Lothar J.Steiwert ini lebih menekankan cara mempermudah urusan sehari-hari.

Terdapat 7 langkah utama yang merangkumi aspek keperluan, kewangan, masa, kesihatan dan perhubungan.Penulis banyak menekankan kaedah dan panduan dengan bahasa yang mudah di fahami, terperinci dan sangat membantu. Dalam setiap kaedah yang diberi, penulis menerangkan tentang cara memulakan langkah awal dalam persekitaran hidup dan bagaimana untuk menjadikan ia mudah.

Contohnya, di dalam bab pengurusan masa, penulis memberi gambaran melalui satu hasil illustrasi kecil yang menunjukkan bahawa mulanya pengurusan masa yang baik dan mudah adalah dengan menetapkan tahap keutamaan bagi setiap tugasan.

Mengenai hal itu, penulis menyatakan bahawa, “The secret of successful and happy people, is usually that they are able to concentrate totally on one thing: Try to set a clear priority for your personal and professional tasks."

Lebih menarik lagi, buku ini bukan sekadar memberi tunjuk ajar tetapi ia berkongsi contoh-contoh perbandingan besar di antara kehidupan yang terurus dan sebaliknya, di mana ia berpotensi mempengaruhi tahap kesihatan, emosi dan lain-lain yang merujuk kepada hasil eksperimen oleh golongan profesional dan doktor.

Saya pasti bagi yang membaca dan mencuba kesemua kaedah yang terdapat dalam buku ini, pasti berpuas hati dan akan menjalani kehidupan yang normal dan lebih mudah. Satu berita baik untuk anda, buku ini boleh dibaca dengan paparan terhad. Sila klik di sini.

No comments: