Followers

Sunday, March 29, 2009

Why do we read Quran, even if we can't understand a single Arabic word?

An old American Muslim lived on a farm in the mountains of eastern Kentucky with his young grandson.. Each morning Grandpa was up early sitting at the kitchen table reading his Quran. His grandson wanted to be just like him and tried to imitate him in every way he could.
One day the grandson asked, 'Grandpa! I try to read the Quran just like you but I don't understand it, and what I do understand I forget as soon as I close the book. What good does reading the Qur'an do?'

The Grandfather quietly turned from putting coal in the stove and replied,'Take this coal basket down to the river and bring me back a basket of water.'

The boy did as he was told, but all the water leaked out before he got back to the house. The grandfather laughed and said, 'You'll have to move a little faster next time,' and sent him back to the river with the basket to try again. This time the boy ran faster, but again the basket was empty before he returned home. Out of breath, he told his grandfather that it was impossible to carry water in a basket, and he went to get a bucket instead.

The old man said, 'I don't want a bucket of water; I want a basket of water. You're just not trying hard enough,' and he went out the door to watch the boy try again.

At this point, the boy knew it was impossible, but he wanted to show his grandfather that even if he ran as fast as he could, the water would leak out before he got back to the house. The boy again dipped the basket into river and ran hard, but when he reached his grandfather the basket was again empty. Out of breath, he said, 'See Grandpa, it's
useless!'

'So you think it is useless?' The old man said, 'Look at the basket.'

The boy looked at the basket and for the first time realized that the basket was different. It had been transformed from a dirty old coal basket and was now clean, inside and out.

'Son,that's what happens when you read the Qur'an. You might not understand or remember everything, but when you read it, you will be changed,inside and out. That is the work of Allah in our lives.'

If you feel this email is worth reading, please forward to your contacts/friends. Prophet MUHAMMAD (PBUH & his family) says: *'The one who guides to good will be rewarded equally'

Saturday, March 28, 2009

Hidup sunyi tanpa masalah

“Ada kalanya masalah membuatkan kita berasa takut untuk membuat pilihan dan keputusan. Pada zahirnya, ia memang sesuatu yang menakutkan. Bagaimanapun, hidup ini sebenarnya akan sunyi tanpa masalah…”
SETIAP orang mempunyai persepsi tersendiri tentang masalah... Apa yang pasti ialah, masalah boleh datang melanda pada bila-bila masa tanpa mengenal sesiapa dan boleh memberi kesan yang besar kepada diri kita...

Kehadiran masalah itu sarat dengan makna hidup yang tersirat. Masalah mengajar kita untuk menjadi lebih matang dalam menghadapi dugaan hidup yang kian mencabar. Ia juga memberi kekuatan untuk kita terus menjalani kehidupan penuh pancaroba ini.

Masalah boleh mendorong ke arah kegagalan ataupun kejayaan... Namun ia bergantung kepada cara kita menghadapinya... jika ia dihadapi secara positif, maka positiflah hasilnya... maka begitu juga keadaan sebaliknya...

Begitu juga bahawa masalah mempunyai kaitan dengan cara kita membuat pilihan dan keputusan ketika menghadapinya. Kalau kita tersilap langkah, maka kita akan terus musnah bersama-sama masalah itu. Sebaliknya jika kita bijak menanganinya, maka ia akan membuahkan hasil berserta kenangan pengalaman yang sangat manis dalam hidup.

Bagaimanapun, setiap kesilapan ialah pengajaran yang boleh dijadikan sebagai panduan hidup. Cuma jangan sesekali menyalahkan takdir apabila kita gagal menangani sesuatu masalah. Kita telah diberikan pilihan, hanya kita yang berhak memilihnya…

naz79

IELTS

Bulan depan aku kena ambil test IELTS la pulak... ini semua gara-gara English aku masa SPM dulu tak kredit... keputusan tu buatkan aku susah nak lepas kelayakan tertentu dalam kerjaya...
IELTS ialah International English Language Test System yang dikelolakan oleh British Council... Ujian ni mengukur kebolehan dan kemahiran kita berbahasa Inggeris... ada empat jenis ujian yang kita kena hadapi, iaitu ujian mendengar, membaca, menulis dan bertutur (listening, reading, writing and speaking)...

Mungkin ramai orang yang biasa berbahasa Inggeris... tetapi persoalannya, adakah kita benar2 berbahasa Inggeris DENGAN BETUL? Kalau setakat cakap "don't play-play la" memang semua orang boleh... haaa IELTS ni la yang menentukan kita berbahasa Inggeris dengan betul ataupun tidak...

IELTS ni adik beradik dengan TOEFL atau ujian-ujian lain yang sewaktu dengannya... kita boleh guna sijil ujian ni untuk melanjutkan pelajaran ke United Kingdom (UK).

Kalau result bahasa Melayu SPM kita menonggeng, kita boleh tampal dengan kertas Julai... tapi kalau result English kita yang menonggeng, maka IELTS, TOEFL atau MUET adalah yang baik untuk kita cover semula... sesiapa yang pernah menonggeng result SPMnya dulu, cepat2 la tampal... jangan nanti dah tua2 baru nak tampal dah tak ada masa nak buat semua tu... hehehe (macam saya)...