Followers

Friday, February 26, 2010

Mengikut Sunnah Rasulullah

Sempena hari ulang tahun keputeraan Nabi Muhammad SAW. marilah kita sama-sama memperbanyakkan selawat kepada baginda.

Terdetik di minda saya mengenai sunnah-sunnah Rasulullah yang sepatutnya menjadi amalan seharian kita. Ada kalanya ia tidak fahami dengan betul, sehingga amalan itu boleh jadi jumud ataupun tidak mahu diamalkan langsung.

Nabi kata, ada dua perkara yang patut dijadikan pegangan, iaitu al-Quran dan sunnahnya. Mengenai amalan-amalan wajib, itu sudah tentu kita perlu mengikutinya. Tapi bagaimana pula dengan amalan-amalan sunat?

Apa kata kalau kita pilih yang mudah-mudah dahulu. Seperti cara memotong kuku, membela janggut, cara makan dan minum, memakai minyak wangi dan sebagainya. Niat itu menentukan sama ada kita melakukannya kerana mengikut sunnah lantas kita dapat pahala ataupun sebaliknya.

Sunnah nabi juga perlu dipelihara. Jangan sampai ia menimbulkan prejudis orang sekeliling kita. Ia perlu difahami. Contohnya membela janggut ialah sunnah nabi, tetapi ia hendaklah bersih dan rapi. Nilai-nilai asas hendaklah diambil kira terlebih dahulu termasuk nilai kebersihan dan adab sopan.

Saya pernah makan berempat di sebuah masjid menggunakan dulang. Itu sunnah nabi di samping ia juga dapat mengeratkan perhubungan. Tetapi saya terpaksa berhenti makan kerana orang di hadapan saya makan tidak tutup mulut sehingga nasi yang separuh dikunyah keluar daripada mulutnya dan masuk ke dalam dulang. Adakah sunnah nabi yang tidak betul ataupun pengamalnya ketika itu yang sengal?

p/s: Bersiwak bukan semestinya menggunakan kayu siwak walaupun mungkin ada banyak hikmahnya. Memberus gigi juga adalah bersiwak sebenarnya. Tapi berapa ramai yang tahu dan berniat bahawa dia mengikut sunnah nabi ketika membersihkan mulut itu?

No comments: