Followers

Thursday, July 29, 2010

Tawakal Mergastua

Hari ini, sepuluh naskhah percuma buku Warkah Alam hasil karya saya dengan W.B. Rendra tiba di rumah. Saya tidak sangka bahawa rupanya akan sebegitu cantik dan rasa pelik bagaimana saya mendapat idea untuk menulis isi kandungannya sebelum ini. Mungkin kerana saya agak terharu dan terlalu gembira melihat hasil karya ke-14 ini diterbitkan. Kali ini saya yakin hasil karya ini lebih memukau dan memberi manfaat kepada pembaca, percayalah...

Mari saya kongsikan petikan salah satu daripada bab yang bertajuk Tawakal Mergastua yang menceritakan bagaimana manusia itu sepatutnya mencontohi sifat tawakal pada burung ketika mencari rezeki.
Sesungguhnya jika kamu bertawakal kepada Allah dengan sebenar-benar tawakal, nescaya kamu akan diberikan rezeki seperti rezeki burung-burung. Mereka keluar pada waktu pagi dengan kelaparan dan pulang pada waktu petang dalam keadaan kenyang.

Seawal fajar menyingsing, bayangan burung-burung terbang menyilangi langit. Seawal matahari terbit, kicauan burung memecah keheningan pagi - keluar mencari rezeki. Di rimba kemodenan pula, manusia sesak bersimpang-siur bersama tunggangan mereka - mahu mengisi keperluan dan kemewahan.

Mona menumpukan perhatian pada pemanduannya. Sesekali dia menjeling ke cermin pantulan kecil di sisinya. Melihat kenderaan bertayar dua menyelit lalu berderet-deret umpama kereta api yang tiada pengakhirnya. Hari ini dia terkandas lagi. Bukan hari ini saja, esok lusa mungkin seperti ini juga.

“Bosannya I nak pergi kerja.” Kata Mona sambil menekan suis tingkap automatik. Tingkap yang tadinya terbuka, ditutup rapat. Kononnya dia hendak jimatkan petrol, sebab itulah penghawa dingin pun tidak dibuka. Akibatnya terasa panas, bising dan bau asap yang tidak menyenangkan.
Sarah yang menumpang bersama sekadar menjeling. Pipi tembamnya mula kembung kerana mulutnya dimuncungkan.

“Kenapa pula bosan? Kalau tak kerja, you nak makan apa?” Dia memang penasihat motivasi amatur kepada Mona, rakan sekerjanya. Mereka jiran sederet di kawasan perumahan yang sama, pergi kerja pun bersama-sama. “Kerja setengah mati, tapi tak kaya-kaya juga. Duit
pun tak pernah cukup setiap bulan!” Tangannya lincah menukar ke gear satu. Jarak dengan kereta hadapan yang renggang mula dirapatkan semula....
Dapatkan senaskhah buku Warkah Alam yang akan berada di pasaran tidak lama lagi. Anda pasti terpesona dengan isi kandungannya.

1 comment:

lankapo said...

salam pakli,

sudah publish ke buku anda.

Oo ini buku novel ke atau buku motivasi ?