Followers

Thursday, August 25, 2011

Do it with your heart and soul

Bila menulis, kita akan membacanya semula. Tapi kita sendiri pun tak boleh faham. Apatah lagi orang lain yang baca. Itu tandanya penulisan kita masih cincai. Kalau begitu, jangan harap orang lain kena faham apa yang kita sendiri tak boleh faham.

Begitu juga dengan kerja lain. Apabila kita menguruskan sesuatu, kadang-kadang berlaku kepincangan. Urusan itu boleh jadi lewat, tidak sempurna atau tak kesampaian langsung. Bila ditanya, kita sendiri tahu apa silapnya. Tapi kita buat juga.

Ketika lewat sampai ke suatu tempat atau tidak menepati janji, kita sedar di mana kesilapan atau kekurangannya. Tapi kita ulang lagi.

Begitulah yang terjadi dalam banyak keadaan melalui kehidupan kita. Kita tahu apa silapnya. Kita juga tahu apa kurangnya. Tapi kita buat juga.

Alasan biasa: Segala yang baik adalah daripada Allah dan buruk itu daripada diri kita sendiri... No one is perfect... Manusia tidak boleh lari daripada melakukan kesilapan... dsb.

Tapi itu kes terlupa, tersilap dan pelbagai jenis 'ter' lagi yang bermaksud tidak sengaja. Manusia memang makhluk yang lemah berbanding Tuhan. Tapi itu bukan alasan untuk meneruskan sahaja kelemahan itu.

Rasulullah SAW. pernah bersabda yang bermaksud, "Seorang mukmin tidak akan jatuh dua kali dalam lubang yang sama."

Bangun dan jatuh itu perkara biasa untuk berjaya. Tapi jatuh dalam lubang yang sama memang tak boleh diterima. Begitu juga dengan kesilapan. Trial and error adalah salah satu kaedah untuk mencipta suatu kejayaan. Tetapi mengulangi error yang sama bukan caranya.

Jadi, apakah cara terbaik untuk elak daripada melakukan kesilapan sengaja yang dikatakan tidak sengaja itu?

Saya fikir, idea seorang sahabat saya tempoh hari memang boleh diterima, iaitu apabila melakukan sesuatu kerja, do it with your heart and soul.

Kalau tak ada hati dan roh di situ, maka akan cincailah hasilnya. Kita tak akan boleh menipu diri kita sendiri. Kebenaran itu berada di dalam.

No comments: