Followers

Friday, May 25, 2012

Fikir-fikir


Smart & tepat... Cara fikir membezakan cara kita belajar dan berkerja dengan orang lain.

KEMAHIRAN BERFIKIR adalah kecekapan menggunakan akal bagi menjalankan proses pemikiran.

Seseorang yang memperolehi kemahiran berfikir boleh menyusun maklumat, konsep atau idea secara teratur dan membuat kesimpulan atau keputusan yang tepat untuk tindakan yang terarah.

Pemikiran ialah untuk mencari makna dan penyelesaian terhadap sesuatu keraguan atau masalah yang tertimbul. Pelbagai cara digunakan termasuk membuat pertimbangan dan keputusan serta refleksi yang logikal dan munasabah terhadap proses yang dialami.


Prinsip Kemahiran Berfikir

Fikir positif: Sentiasa bersikap kostektif iaitu mempunyai sikap positif bagi semua jenis kemahiran berfikir dan elakkan dari bersikap negatif.

Perlahan dan simple: Berfikir secara perlahan-lahan dan sentiasa berfikir secara mudah. Jangan complicated sangat.

Ego tolak tepi: Kita perlu mengikis perasaan ego kita jika inginkan setiap kemahiran berfikir yang digunakan itu dapat manafaatnya.

Tukar-tukar arah fikir kalau nak kreatif: Sentiasa menukar arah otak kita berfikir iaitu, bila kita perlukan berfikir secara logik, kreatif dan lateral. Kreatif menghasilkan perkara baru dari perkara-perkara lama atau sedia ada.

Ada objektif spesifik: Tentukan tujuan kita berfikir dan sering bertanyakan diri sendiri tujuan dan apakah hasil yang diharapkan. Jangan bila ditanya, kita sendiri tak boleh jawab apa yang kita nak sebenarnya.

Jangan main sondol: Perlu mengambil kira emosi dan perasaan orang lain serta diri sendiri sewaktu berfikir. Etika, peraturan hidup dan norma masyarakat pun kena ambil kira.

Senaraikan pilihan supaya jelas: Kita perlu memikirkan alternatif lain sebelum kita membuat keputusan yang lebih baik. Setiap idea perlulah dilihat secara global supaya perincian kita tidak lari atau melencong dari skop atau landasan yang sebenar. Setiap pemikiran haruslah di akhiri dengan tindakan yang seharusnya mendatangkan kesan yang baik pada orang lain.

Artikel ini diadaptasi daripada seorang sahabat yang berkongsi di laman sosial Facebook.
Semoga ilmu yang dikongsikan ini bermanfaat kepada umum.

2 comments:

Abah said...

Alhamdullillah itulah sebaiknya, ilmu utk dikongsi kemudian diamalkan, semuga dpt memberi menfaat utk semua insan yg memerlukan ... Insyaallah

sue-ab said...

tp ramai fikir tak guna otak...canner?