Followers

Wednesday, December 19, 2012

The Richest Man in Babylon

Tajuk buku: The Richest Man in Babylon
Penulis: George Samuel Clason
ISBN: 978-0452267251
Terbitan pertama: 1955
Penerbit: Penguin Group
Bilangan halaman: 158
Harga: RM 29.00
Buku ini memberi inspirasi kepada kita tentang cara meraih kekayaan yang pernah diamalkan oleh seorang hartawan di zaman Babylon purba bernama Arkad. Babylon suatu ketika dahulu terkenal sebagai bandar terkaya dan penduduknya juga terdiri daripada ramai hartawan.

Antara prinsip yang baik untuk diamalkan adalah seperti berikut:

1) Pay yourself

Setiap pendapatan kita hendaklah ditolak 10% daripadanya dan dibayar kepada diri sendiri sebelum kita mula berbelanja untuk membayar kepada orang lain. Misalnya, jika gaji kita RM1,000 maka kita perlu bayar kepada diri sebanyak RM100 sebelum membelanjakan gaji itu untuk membayar kepada orang lain.

10% itu jangan dicuit kerana ia dianggap boleh menjadikan dompet kita semakin tebal. Bagaimana? 10% daripada gaji setiap bulan dan setiap pendapatan yang kita perolehi akan terus bertambah dengan sikap yang konsisten. Apatah lagi jika sebahagian wang itu dilaburkan melalui pelaburan yang dibenarkan, maka akan berlangsunglah konsep making the treasure works for you.

2) A Part of All You Earn is Yours to Keep

Baki 90% bolehlah digunakan. Kita tak perlu tertekan untuk mengikat perut setiap bulan tetapi hasil penat lelah kita hendaklah dibelanjakan.

Bagaimanapun, masih ada prinsip yang boleh dipegang ketika berbelanja. Antaranya percaya bahawa setiap yang dibelanjakan itu akan kembali kepada diri sendiri. Misalnya sebahagian kita gunakan untuk membayar installment rumah dan kereta, maka semua itu menjadi pelaburan dan manfaat kepada kita kembali.

3) Control thy expenditures

Ramai orang mengeluh kerana perbelanjaan setiap bulan selalunya tidak seimbang dengan pendapatan yang diperolehi. Arkad berpendapat bahawa secara jujurnya kita boleh mengelakkan perbelanjaan yang tidak perlu dan kurang berkepentingan.

***

Terdapat banyak lagi tip yang boleh kita ambil daripada buku ini. Mungkin bagi sesetengah orang, prinsip yang disyorkan adalah prinsip biasa. Namun bagi saya ia adalah falsafah yang sesuai untuk membuatkan kita boleh menyimpan dan mengumpul kekayaan dengan selesa serta kurang membebankan. Hanya displin sahaja yang diperlukan.

Secara keseluruhannya, buku ini antara yang terbaik kerana ia bukan hanya membakar semangat untuk kita mencari kekayaan semata-mata seperti yang banyak disyorkan melalui buku-buku tip kekayaan yang lain. Namun apa yang saya fahami ialah,ia lebih memberikan tips supaya menghargai sumber pendapatan dan wang yang diperolehi.

No comments: